screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 11/07/2022 - 20:17
Het antwoord op de vraag in de titel is héél simpel: UV (zonkracht) en temperatuur zijn niet aan elkaar gelinkt. Het is dus perfect mogelijk dat het buiten 30°C is en dat je niet verbrandt in de volle zon. Dat kan bijvoorbeeld in de maanden juli en augustus voorvallen, wanneer de temperatuur om 18 uur soms nog dik 30°C bedraagt terwijl de UV-waarde al tot beneden niveau 2 is gezakt vanwege de lager staande zon.
Het voor de zonkracht en dus het risico op zonnebrand dus niet uit of het op 1 juli omstreeks 14 uur 20°C dan wel 35°C is. Bij eender welke temperatuur zal je huid op een gegeven tijdstip even snel verbranden. Al is de kans wellicht groter dat je bij 20°C in volle zon plaatsneemt dan bij 35°C, maar dat is een ander verhaal.
Het heeft dus ook geen zin om na 18:30 nog zonnecrème te smeren wanneer je op een terrasje in de zon plaatsneemt. Je huid zal dan dus ook niet of nauwelijks meer bruinen. En dus geen schade oplopen.
De UV-index of zonkracht is een maat voor de hoeveelheid utraviolette straling. De zonkracht is afhankelijk van de stand van de zon en de 'doorlaatbaarheid' van de atmosfeer. Indien de atmosfeer veel stof of vocht vervat zal er minder UV-zonlicht onze huid kunnen bereiken. Ook de hoeveelheid wolken is bepalend voor de hoeveelheid UV-straling die ons kan bereiken.
Ozon is een andere belangrijke factor aangezien het een absorbeerende werking op ultraviolet licht heeft. De hoeveelheid ozon is iedere dag verschillend. Hoe meer ozon zich bevindt tussen de zon en de waarnemer, hoe meer het UV-licht wordt gefilterd. Vandaar dat het fameuze "gat in de ozonlaag" geen goede zaak was of is.
Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe meer UV-zonlicht ons kan bereiken. De zonkracht is in de zomer dan ook beduidend hoger dan in de winter.
In de winter is de zonkracht 1 of 2 en nauwelijks schadelijk. In de zomer kan de zonkracht in België oplopen naar een piek tussen niveau 7 en 8. In Zuid-Europa kan de zonkracht vanwege de hoge stand aan de hemel makkelijk oplopen naar 10 tot 13
Ultraviolet licht heeft zoals bekend een schadelijke werking op de mens. Het verbranden van de huid is het bekendste neveneffect van ultraviolet licht op onze huid. Een veel ernstiger gevolg is huidkanker dat ook kan optreden wanneer de huid lang en vaak aan het ultraviolette licht wordt blootgesteld. De huid hoeft daarvoor niet eens te verbranden. Dus die 'mooie bruine kleur' kan op lange termijn een zeer onaangenaam effect hebben. Daarom is het aangeraden om niet te lang in de zon plaats te nemen wanneer de UV-waarde hoog is.